Yazma hevesimi geri getiren bu seriye yeni bir yazı yazdım ve geçen szo yazısında dediğim gibi aşk dışı türlerden bahsetmeye çalıştım.
1. Macbeth / Shakespeare
Hamlet ile başlayan Shakespeare okuma sevdama bir diğer ünlü oyunu Macbeth ile devam edeyim dedim. Macbeth tam anlamıyla bir açgözlülük hikayesi. Ormandaki cadılardan gelecekte kral olacağını öğrenen Macbeth büyük bir hırsa ve açgözlülüğe kapılıyor, kralı öldürüyor, masumları suçluyor, kralın çocuklarını da suçlu gösteriyor. Ama her kötü karakterin yaşayacağı gibi Macbeth de kendi cezasını buluyor. Hamlet kadar sevmediğim bir trajedi oyunuydu Macbeth. Karakterden olsa gerek. Bir de Macbeth asıl karakterken Macduff ve Malcolm diye ismi benzer niye iki karakter yazmış onu da anlamadım, kurguda kafa karıştırıyor hatalı okumalar.
2. Bir Yaz Gecesi Rüyası / Shakespeare
Bu zamana kadar Shakespeare'ın sadece trajedilerini okuduğum için komedi tarzında yazdığı tiyatro eserine denk gelmek güzel bir sürpriz oldu, bir hayli de beni eğlendirdi. Komik hataların ve ilginç kişilerin olduğu bir eser, ayrıca peri grubunun da hikayeye dahil olduğu garip bir kurgu. Ama ne kadar garip gelirse gelsin okumak çok eğlenceli. Zaten çok da uzun bir eser değil diğer kitapları gibi.
3. Trendeki Kız / Paula Hawkins
Goodreads'te ödül kazandığından beri okumayı düşündüğüm bir kitaptı, çünkü kitabın açıklaması çok yetersizdi ve de çok merak uyandırıcıydı: "Rachel her gün aynı trene binip aynı çifti izliyordu. Çiftin başına gelenleri bütün ülke duyduktan sonra, hayatlarına dâhil olmaya karar verdi." Ya ne olmuş o çifte? Rachel niye trenden hep onları izliyormuş? Aklımda bu tip sorularla kitabı aldım elime. Bana kitabın gidişatı biraz Uyuyana Kadar kitabını hatırlattı, özellikle spesifik bir etmenden dolayı. Merak içinde okutturdu kendini ama sonlara doğru kimin ne olduğunu anlamaya başlıyorsunuz aslında. Hem Rachel anlatıyor kitabı hem de trenden izlediği çiftin Megan'ı. Zaten olay da Megan'ın başına geliyor ama bir süre kadına ne olacağını pek kestiremiyorsunuz. Tahmin edilebilir olsa da güzel ve akıcı bir roman.
4. Çağlar Boyu Quidditch / J.K. Rowling
Harry Potter serisine duyduğum sevgiyi etrafımdakiler iyi bilir. Ama nedense bunca sene bu kitabı ve Fantastik Canavarlar kitabını bir türlü okuyamadım. Film hazırlıkları başladığı için kitaplara girişmem gerek dedim ve başladım. Yarattığı dünyanın ne kadar orijinal ve çekici olduğunu benim gibi hayranları bilir. Bir de Rowling ablanın kalkıp Harry'nin ders kitaplarını yazması daha ilginç, çünkü okurken gerçekten Hogwarts diye bir okul, onun da kütüphanesinde Quidditch hakkındaki bu hayali sporun tüm tarihçesi ve gelişimini anlatan bir kitap olduğunu hayal ediyorsunuz. Bence çok güzel, detaylı ve sıkmayan bir "ders" kitabı. (Quidditch her ne kadar hayali bir spor olsa da gerçekten takımları var. İlginizi çekiyorsa METU Hippogriffs ve bizdeki daha birçok takımı araştırabilirsiniz.)
5. Fantastik Canavalar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? / J.K. Rowling
Daha detaylı bir ders kitabı daha. Alfabetik olarak tek tek anlatılan bu canavar kitabı da Harry'nin ders kitabı. Hatta kitapla o kadar vakit geçirmiş ki kendinden notlar, küçük şekiller de bulabilirsiniz kitapta. Tanıdığınız canavarları okuyup, "ay ben bunu şurada okumuştum" diyerek nostalji de yapabiliyorsunuz. Film uyarlaması da Kasım 2016'da gelecek olan kitap, Potterheadler için mükemmel.
6. Hain Yüreğim / Wulf Dorn
Wulf Dorn gerilimi çok iyi yazan bir yazar bence. Daha önce sadece Şizofren kitabını okudum ama kesinlikle bu türde yazdığı kitaplar aşırı sürükleyici. Bu kitapta da küçük kardeşi ile ilgili kabuslar ve halüsinasyonlar gören Doro zor zamanlar atlatmış, deli damgası yemiş, hafızasının kardeşi ile olan kısmını kilitlemiş ve o kısımla hala yüzleşememiş bir kız. Siz de kurgu ilerledikçe Doro'nun ne yapmış olabileceği hakkında bir hayli düşünüyorsunuz. Annesi ile yeni bir kasabaya yerleşen Doro burada normal bir hayat yaşamaya kararlıdır ama öldüğü söylenen bir genci bahçede görünce işler yine karışır. İşin garibi de Doro gördüğünün bir halüsinasyon olup olmadığından emin değildir. Wulf Dorn'dan akıcı ve gerilimi bol, okunası bir kitap daha.
0 Yorumlar